26.09.2019

ŘEMESLA  V PODKRKONOŠÍ

V rámci předmětu drobná údržba navštívili žáci PrŠ zajímavou výstavu královédvorského muzea. K vidění zde byla řemesla jako čalounictví, obuvnictví, krejčovství, řezbářství, kovářství a jiná….Některé techniky, například modrotisk, bylo možné si vyzkoušet přímo na místě. Součástí výstavy bylo i doplňování zajímavých pracovních listů. Žáky výstava velice bavila. Děkujeme za zajímavé povídaní a ochotu paní, která nás celou výstavou provedla.
I.B PrŠ

I čtyři třídy naší základní školy navštívily muzeum ve Dvoře Králové nad Labem. Žáci si prohlédli výstavu řemeslných prací současné doby a vlastnoručně vyzkoušeli modrotisk na bavlněnou látku.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ

Poznávačka novin
Skládáme Evropu
Povídáme si se zahraničními studenty

25.09.2019

2. plavání v Hořicích

19.09.2019

Podzimní kros

Ve čtvrtek 19. září, již za lehce chladného počasí, jsme se vydali na tradiční akci – „Podzimní kros“. Tento závod opět pořádal Dům dětí a mládeže Jednička v lese u nemocnice. Žáci všech ročníků, od těch nejmladších až po ostřílené deváťáky, trať bez zranění proběhli a v cíli je čekala sladká odměna spolu s čajem na zahřátí.

Mgr. J. Leplt

18.09.2019

1. plavání v Hořicích

16.09.2019

Nové technologie v naší škole

V pondělí 16.9. zavítali do naší školy studenti z královéhradecké SŠ a VOŠ aplikované kybernetiky s.r.o., aby nám předvedli, co je náplní jejich studia. V budově školy byly připraveny dvě místnosti, které se během pár minut proměnily v supermoderní třídy budoucnosti. Žáci naší školy si v 3,5 hodinovém bloku mohli vyzkoušet nejmodernější technologie jako je virtuální realita, 3D tisk, programování, el. tužka a podobně.
Děkujeme studentům SŠ a VOŠ a jejich vyučujícímu za velmi zajímavý projekt, který byl pro žáky nezapomenutelným zážitkem. Celý program byl zdarma, hrazen z projektu I KAP I.

Mgr. L, Macková

Materiál do dřevodílny – sponzorský dar

Naše škola získala darem materiál do dřevodílny. Jedná se o hladce opracované dřevěné hranoly, prkna a špalíky, které budeme využívat v praktických předmětech pracovní vyučování, drobná údržba apod.…
Děkujeme trutnovské firmě Kasper, která dar škole věnovala a zároveň našim žákům nabídla možnost jednodenní exkurze ve výrobních prostorách.
Poděkování patří také Ing. Jiřímu Mackovi, který zapůjčil nákladní automobil na přepravu materiálu z Trutnova do naší školy.

Prezentace středních škol a zaměstnavatelů 2019

10.09.2019

Tma přede mnou očima žáků VI.třídy

Jaké je to nevidět? Vědí nevidomí lidé, kam jdou a po čem šlapou? Jak poznají přechod pro chodce nebo správné bankovky? Vědí, jaké barvy má jejich oblečení? Toto všechno a mnoho dalšího se dozvěděli žáci šestého ročníku Základní školy a Praktické školy ze Dvora. V úterý 10.září se zúčastnili exkurze do Krkonošského centra environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí, kde si vyzkoušeli několik aktivit, při nichž však nemohli využít zrak. A jak celou akci popsali sami žáci? Čtěte dál…

V úterý jsme se vydali na výlet autobusem do Vrchlabí. Cesta trvala jen chvíli. Čekalo nás tu dohromady pět úkolů. Ten první spočíval v tom, že jsme poslepu chodili po pěšině, která měla různé povrchy, třeba kameny, plastové lahve, kukuřici nebo kůru. Na dalším stanovišti jsme poznávali bylinky podle čichu a chuti. Zkusili jsme si odhadnout váhu kamenů a srovnat je podle velikosti. Uši jsme procvičili hádáním, co je ukryté v krabičkách, které vydávají různý zvuk. Se zavázanýma očima jsme procházeli provázkovou cestu a počítali dva druhy šišek. Potom jsme si povídali s nevidomou paní, která měla vodícího psa Brigitu. Mohli jsme se jí zeptat na úplně všechno.

Michal a Filip

Jsme rádi, že jsme nakonec šátky z očí dali pryč a zase se můžeme koukat na svět našima dětskýma očima.

06.09.2019

Výstava hub

Žáci Praktické školy zavítali na přírodovědnou výstavu hub ve Staré radnici. Mohli si prohlédnout houby jedlé, nejedlé i smrtelně jedovaté, které rostou v našich lesích. Výstava byla velmi pěkně a přehledně připravena. V rámci výuky jsme poté s žáky poznávali houby na modelech a výtvarně ztvárnili.

žáci I.B PRŠ

Na statku

Krásně strávené páteční dopoledne žáků III.D na statku ve Vítězné. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých poznatků o pěstování a zpracování zemědělských plodin, prohlédli si zemědělské a stavební stroje a žáci si je mohli i „vyzkoušet“. Děkujeme rodině Pabiškových.

Mgr. Kateřina Jáklová, třídní učitelka

JAKUB VÁGNER

Nádherné dopoledne

Jakub Vágner, rybář celým svým srdcem, zavítal na pozvání pana Karadžose do Dvora Králové nad Labem. Třídy V. a VII, měly tu čest a viděly na vlastní oči člověka, kterému leží na srdci problémy lidstva a přírody. Přednáška, která se uskutečnila v Hankově domě, byla plná pozitivních zkušeností. Děkujeme panu Vágnerovi za nádherné vyprávění a dokumenty s trochou tajemna a esoteriky.

Mgr. Lenka Podrazilová a Mgr.Jitka Samková, třídní učitelky

05.09.2019

BĚH NADĚJE

Vskutku již tradiční akce „Běh naděje“ se i v letošním roce konala v areálu Schulzových sadů. Tato charitativní akce nemá soutěžní, závodní charakter, ale spíše jde o radost z pohybu a setkání s kamarády z ostatních škol. Trať běhu byla svojí náročností, profilem a povrchem dostupná všem věkovým kategoriím. Většina žáků naší školy se tedy vydala ve čtvrtek 5.9. 2019 na start. Všichni účastníci se náležitě bavili.

Mgr. Jiří Leplt, učitel

03.09.2019

ŠKOLA A JÁ

V průběhu měsíce září budou žáci školy a jejich vyučující plnit úkoly školního projektu ŠKOLA A JÁ

Mgr. Lucie Macková, vedoucí projektu

02.09.2019

Zahájení školního roku 2019/2020

Organizace školního roku