30.04.2021

Čarodějnický den ZŠS

Po ranním příchodu do třídy na nás čekal dopis od čarodějnice Berty.
V něm nás čarodějnice požádala o pomoc při pátrání po ztraceném kocourovi Lufim, který se ji ztratil při posledním letu.
Požádala nás, abychom ji ho pomohli najít. Byl to pro nás velký úkol, a tak jsme se vydali od naší školy v Přemyslově ulici po stopách ztraceného kocoura.
Cesta nebyla lehká. Museli jsme splnit úkoly, abychom Lufiho našli. Naše čarodějnické pátrání bylo úspěšné. Kocoura jsme našli, ukrytého v trávě na truhličce s pokladem a pozoroval okolí.
Všichni jsme byli rádi, že naše čarodějnická expedice skončila úspěšně. Celý výlet jsme zakončili opékáním buřtů na rozdělaném čarodějnickém ohni.
Kocoura jsme vzali do školy, aby si ho mohla při večerním letu na čarodějnický sněm vyzvednout čarodějnice Berta.

Cesta Podharťskou stezkou, čarodějnice – IV.D

Na poslední dubnový den jsme se vydali na Podharťskou stezku, podívat se na probouzející se jarní přírodu, prošli jsme si jednotlivá zastavení stezky, splnili úkoly a nakonec jsme si opekli špekáčky, klobásy a chleba na ohni, který jsme si sami připravili. Však byl den, v jehož závěru nás čekala filipojakubská noc, noc plná ohňů a čarodějnic. Všichni jsme si den patřičně užili.

30.04.2021

Srdíčka pro zdravotníky

Poslední měsíce byly náročné pro všechny z nás. Pandemie Covid-19 dala zabrat nám všem, ale jednou z nejvytíženějších skupin byli lékaři a všichni zdravotníci, kteří se starali o nemocné pacienty na Covid jednotkách. A právě jim jsme se rozhodli poděkovat za jejich náročnou práci. Žáci a zaměstnanci školy pro ně vyrobili srdíčka, která se stala symbolem poděkování všem zdravotníkům, kteří pracovali v první linii pandemie.
Část srdíček jsme poslali lékařům a zdravotníků Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem, druhá část srdíček poputuje do Oblastní nemocnice Trutnov. Chceme tímto srdečně poděkovat všem za jejich skvělou a náročnou práci a péči. A věříme, že je alespoň takto potěšíme.
DĚKUJEME!!!

30.04.2021

Mezinárodní kuchařská výzva při hodině angličtiny

Je možné vaření propojit s angličtinou a ještě nějakou výzvou? Dokonce mezinárodní? Ano! A velmi jednoduše. V rámci spolupráce se základní školou na Ukrajině jsme měli společnou hodinu vaření. Naším úkolem bylo připravit tradiční jídlo ukrajinské kuchyně. Poznáte, co jsme vařili? Mezi základní ingredience například patří red beet – červená řepa, cabbage – zelí, carrot – mrkev, tomatoes -rajčata, už víte? Ano, je to BORŠČ. Během hodiny jsme se naučili nová slovíčka, povídali si s paní učitelkou a žáky z dalekého Kyjeva prostřednictvím videochatu, ale vyzkoušeli jsme si i uvařit jídlo, jež někteří z nás jedli úplně poprvé. A moc nám boršč chutnal. Aby ale byla výzva spravedlivá, úkolem žáků z Ukrajiny bulo upéct tradiční staročeský trdelník. Také se jim dařilo a připravili si ke svačině voňavou českou dobrotu. Určitě jsme se s kyjevskými žáky „neviděli“ naposledy a brzy vymyslíme nějaký další společný program.


29.04.2021

Den Země

Před týdnem 22. 4. 2021 jsme v rámci Dne Země zasadili stromky. Všichni máme velikou radost, že se některé z nich uchytily. 🌿🌳😃


 29.04.2021

Palačinky s marmeládou

Při pracovním vyučování jsme využili naši novou kuchyňku, kde jsme si sami pod dohledem paní učitelky připravili výborné palačinky s marmeládou.
žáci I.tř.

ZÁVĚREČKY SE BLÍŽÍ

28.04.2021

Tento týden jsme si opakovali a prohlubovali vědomosti o práci na zahradě a pěstování rostlin: jak připravit půdu pro setí a sázení, jak zasít nebo zasadit rostliny, jak je zalévat, hnojit, chránit před škůdci, jak a kdy sklízet ovoce a zeleninu, jak pečovat o trávník, jaké nářadí a mechanizaci použít, jakou péči vyžadují „balkonovky“, jakou pokojové rostliny. Teorii jsme doplnili i praktickou činností – zaseli jsme si semínka pažitky, majoránky, petrželky a řeřichy. Doufáme, že nám bylinky narostou do zkoušek, aby mohly ozdobit okna nové kuchyňky, ale hlavně naše housky 😉🌱 🍔😋😃

23.04.2021

Žáky 2. ročníku PrŠ I.A čekají začátkem června závěrečné zkoušky. Aby se na ně dobře připravili, trénovali praktickou část v nové školní cvičné kuchyni. Vajíčková a rybí pomazánka nejen dobře vypadaly, ale chuťově byly vynikající. 😋👌🥪🥤
Žáci I.B Praktické školy dvouleté se rámci sebeobsluhy a údržby prádla naučili skládat společenské košile a trička. Oblečení dostali darem od sponzora a poskládané si je mohli odnést domů. Společenské košile žáci využijí při závěrečných zkouškách.

22.04.2021

Den Země a jarní cvičení v přírodě

Životní prostředí je potřeba chránit. Ke Dni Země, který v kalendáři nalezneme u data 22. dubna, proto i naše škola uspořádala preventivně osvětovou činnost. Všichni žáci školy se zapojili a dle svých možností plnili úkoly podané hravou formou v chráněné lokalitě Hrubých luk. Jednalo se o poznávání divoce žijících živočichů, rostlin a plodin, tvorbu obrazů z přírodních materiálů a sázení stromků. Pobyt žákům na čerstvém vzduchu rovněž prospěl a velice se těší na další podobné akce.

Žáci PrŠ I.B oslavili Den Země úklidem lesa nad nemocnicí.

19.04.2021

VAŘENÍ V NOVÉ KUCHYŇCE

Po návratu z distanční výuky jsme se nemohli dočkat, až vyzkoušíme naši novou kuchyňku. Společně jsme naplánovali, co si dobrého uvaříme. Náš cíl byl studentský řízek a brambory. V nové kuchyni se nám moc dobře vařilo a hlavně obědvalo.
žáci ZŠS

19.04.2021

OSLAVÍME DEN ZEMĚ

Čtvrteční cvičení v přírodě a Den Země se uskuteční na Hrubých lukách. Celý okruh má 4 km začíná a končí u školy. Při této procházce splníme šest úkolů, které budou zakresleny v mapě a místo bude označeno barevným fáborkem. Mapa nás povede správnou cestou.

BAREVNÝ TÝDEN JEŠTĚ JEDNOU


VAŘENÍ V NOVÉ KUCHYŇCE

Po návratu z distanční výuky jsme se nemohli dočkat, až vyzkoušíme naši novou kuchyňku. Společně jsme naplánovali, co si dobrého uvaříme. Náš cíl byl studentský řízek a brambory. V nové kuchyni se nám moc dobře vařilo a hlavně obědvalo.

žáci ZŠS


09.04.2021

Od 12.04.2021 obnovena prezenční výuka.

Provoz školy od 12. 4. 2021 na základě platných zákonů a nařízení vlády
(ÚŘEDNÍ DESKA – KORONAVIRUS)


08.04.2021

FYZIKA NÁS BAVÍ i online

Před velikonočními svátky jsme si na online hodině fyziky představili několik zajímavých pokusů s vajíčky.
Žáci V. a VII. třídy si některé experimenty vyzkoušeli i na vlastní kůži. Nejzajímavějším pokusem se stalo „gumové vajíčko“. Potřebuje pro své uskutečnění pár dní, a tak jsme si pomocí fotek předávaly informace, jak se vajíčku daří.
Všechny pokusy se nám povedly a moc nás to bavilo. Na stránkách https://www.alik.cz/a/zabavna-fyzika najdete spoustu skvělých inspirací, které si i vy můžete vyzkoušet.😉

 06.04.2021

VELIKONOČNÍ VÝZVA – KRASLICOV 2021

Vykutálená vajíčka aneb trochu jiné Velikonoce

Velikonoční výzva přijata. Žáci PrŠ a VIII.A vytvořili kraslice, kterými jsme vyzdobili okna naší školy. Všech 10 malovaných vajíček bylo započítáno do soutěže měst KRASLICOV 2021. Teď už budeme jen čekat na výsledek. Stane se díky našemu přispění vítězem město Dvůr Králové nad Labem?
Každý autor originální kraslice získal od pořadatele DDM -Jednička krásný pamětní list.


01.04.2021

VELIKONOČNÍ PRÁZDNINY